Geplaatst op
Wil je voor je baan je hijsbewijs halen? Of zorg jij als werkgever ervoor dat al je werknemers deze cursus kunnen afronden? Dan is het handig om te weten wat je nou leert tijdens zo’n cursus en hoe deze eruit ziet. In deze blog leggen we dat uit.
De theorie van de cursus
Een hijscursus bestaat vooral uit praktijk, maar er is ook een theoriegedeelte. De theoretische kennis kun je zelf op doen. Het is ook aangeraden om deze voor de cursus door te nemen, zodat je tijdens de cursus zoveel mogelijk kan leren over de praktijk. Het theoretische gedeelte bestaat uit de volgende onderdelen: de veiligheidsvoorschriften, maximale werkbelasting, gebruik van hijsbanden en kettingen, verschillende typen kranen en verreikers en de inspectie van het voertuig voor gebruik.
De praktijk
Tijdens de praktijkopdrachten leer je lasten aanslaan en verplaatsen. Daardoor ben je na het volgen van de cursus in staat om vast te verplaatsen. Verder leer je laste te beschermen tegen beschadiging tijdens het hijsen. De volgende onderdelen worden in het praktijkgedeelte behandelt: gebruik van hijsgereedschap, zoals kettingen en hijsbanden, het verplaatsen en aanslaan van lasten, bewustwording van gevaren en risico’s van de kraan, visueel inspecteren van hijswerktuigen en het bijbehorende gereedschap en het beschermen tegen beschadigingen.
Het examen
De hijscursus wordt afgesloten met een praktijkexamen. Wanneer je geslaagd bent, ontvang je een wettelijk erkend hijsbewijs. Het hijsbewijs voldoet aan de Arbowet en de eisen die de verzekeraars stellen. Doordat het hijsbewijs 5 jaar geldig is, zal je die dus na die tijd opnieuw moeten behalen. Je bent na het afronden van de cursus in staat om: op een efficiënte manier met hijswerktuigen om te gaan, een technische inspectie uit te voeren op kranen en andere hijsvoertuigen en je kan verschillende types hijswerktuigen bedienen. Doordat je nu weet hoe je met de werktuigen moet werken, betekent dit ook dat je hier niet alleen efficiënter, maar ook veiliger mee omgaat.